Based on the activities developed so far, CHEMOSENS aims to increase the search for excellence, internationalization and knowledge transfer, promoting interaction between group members and external collaborators. The scientific challenges foreseen for the near future are the following:
- QUIMIOMETRIA I QUALIMETRIA
Mètodes analítics intel·ligents que utilitzen espectròmetres d'infraroig proper (NIR) miniaturitzats: Els objectius principals d'aquesta línia de recerca són el desenvolupament de mètodes analítics mitjançant instruments NIR miniaturitzats, la caracterització del seu rendiment en l'aplicació a mostres reals i l'aplicació de tècniques quimiomètriques al seu rendiment diari.
Desenvolupament i validació de metodologies analítiques per predir les propietats del gasoil: Aquest estudi se centra en el desenvolupament, validació i aplicació de mètodes de calibratge multivariant basats en l'espectroscòpia d'infrarojos propers (NIR) per predir diverses propietats del dièsel.
Aplicacions quimiomètriques per a una formulació òptima de pinsos per a aus de corral: Aquesta investigació se centra en el desenvolupament i aplicació de models de calibratge multivariants basats en espectres NIR de matèries primeres, pinsos i excrements, per determinar les propietats nutricionals clau, l'energia metabolitzable i els nutrients disponibles (proteïna digerible, greix digerible, aminoàcids digeribles).
Estudi de noves matèries primeres com a fonts de proteïnes alternatives per a ser utilitzades en formulacions de pinsos: Aquesta investigació pretén desenvolupar models de calibratge i classificació NIR per determinar les propietats nutritives d'algues i insectes com a noves matèries primeres.
[+info]
- SENSOMETRIA INSTRUMENTAL
Caracterització de l'aroma de l'oli d'oliva i la seva relació amb descriptors específics de les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) catalanes: Aquesta línia de recerca pretén determinar les notes aromàtiques diferenciadores de varietats específiques i/o DOP catalanes específiques així com aconseguir l'especificació del descriptor aromàtic "afruitat madur" a les olives i definir-lo de manera objectiva.
Desenvolupament de models multivariants de seguiment i control de la producció de vi: Aquest estudi avaluarà l'espectroscòpia infraroja (FT-MIR) com a tècnica instrumental ràpida per controlar tant la maduració del raïm com el procés de fermentació del most. L'objectiu final és desenvolupar una eina que permeti predir paràmetres de qualitat perquè el viticultor pugui decidir el millor ús del seu raïm.
Desenvolupament de models multivariants per al seguiment i control dels productes derivats de la fruita d'os: Aquest estudi pretén aplicar l'espectroscòpia infraroja (FT-MIR i NIR) per determinar els paràmetres físico-químics d'alguns fruits d'os i controlar-ne el procés de maduració. Aquesta informació es correlacionarà amb les característiques dels productes finals derivats obtinguts a partir de diferents materials de partida, i ajudarà a destinar cada collita al millor ús final segons les seves propietats reals.
[+info]
- NANOSENSORS
Desenvolupament de noves plataformes iontròniques per al desenvolupament de sensors electroquímics multiplexats: Els dispositius iònics són sistemes en els quals es pot modular un corrent electrònic aprofitant el camp elèctric generat pels ions. El principal avantatge és l'amplificació del senyal, és a dir, diversos ordres de magnitud superior als sistemes convencionals. Tanmateix, aquesta tecnologia es realitza convencionalment mitjançant la metodologia de pel·lícula fina, que requereix experiència a un cost elevat. En canvi, el nostre grup desenvolupa transistors orgànics electroquímics mitjançant la tecnologia de "pel·lícula gruixuda". Els sensors s'imprimeixen en paper, reduint així el cost i la complexitat, amb alta sensibilitat i s'integren fàcilment en matrius per a la detecció simultània de diversos analits en camps com la salut i el benestar.
Desenvolupament de dispositius iontrònics multiplexats per a la determinació de paràmetres analítics rellevants en begudes fermentades de consum massiu: Aquesta investigació combina sistemes iontrònics amb tècniques avançades d'anàlisi estadística per obtenir informació bioquímica en begudes. Per tant, busquem promoure la interacció activa amb la indústria mitjançant transferències de tecnologia fructíferes. L'objectiu final és la generació de prototips funcionals per a una avaluació de camp.
[+info]